En raffinert dame som hedret Sokols idealer. Det var Věra Růžičková

Imidlertid blir en som vet det mer navngitt først: raffinert. “Věra Čáslavská sa om henne at hun enormt kan fortelle vitser som var like edle som fru Věra selv,” sier sportssjef Vladimír Koudelka, som hadde muligheten til å bli kjent med de to legendariske tsjekkiske gymnastene nærmere.

og sportsyrket ble koblet av begge damer også OL-suksessen.Růžička ble født i London i 1948, og hans turbulente omstendigheter er velkjent for idrettshistoriske eksperter: Růžičková, som det yngste medlemmet av det tsjekkoslovakiske gymnastikklaget, skulle tjene som vikar, men hun måtte overraske Eliška Misáková, som ble syk av polio.

Mens tsjekkoslovakkene vant lagkonkurransen strålende, døde deres kollega og venn på sykehuset.

Vera Ruzickovas arv i denne ene episoden ville ikke bare være ufølsom, men fremfor alt feilaktig.Tross alt endte hennes toppidrettskarriere, som også inkluderte vannhopp og basketball, kort tid etter OL-gull.

Da gikk Růžičková over til coaching, der hun ikke bare innarbeidet gymnastikkferdigheter i sine avdelinger. “Hun var en falke av kropp og sjel, og oppriktig hevdet Sokol-idealer. Hun holdt tradisjonen knyttet til disiplin, patriotisme og andre elementer i Sokol, som hun videreførte, sier Michal Doležel, den nåværende varaordføreren i Sokol Brno I.

Brno-hallen i Kounicova gate som trener.Bare det var under navnet Zbrojovka.

“Selv om hun var uenig med regimet, hadde hun muligheten til å opprettholde idrettskontinuitet og videreføre Sokol-ideer. Hun fortsatte å trene gymnaster og representanter for Tsjekkoslovakia. Falconry har aldri gitt opp, hun har hatt det hele livet, ”påpeker Doležel. “Hun var Unibet fantastisk karakter, helt til siste øyeblikk var hun et forbilde for meg. Hun var veldig forsiktig, presis, ansvarlig.Sokol lærte henne alt, og jeg beundret det, sier den suksessrike syklisten og trener František Jursa, som har hatt nære vennskap med Růžičková i over tjue år. “Hun gikk for å hjelpe meg i hagen, vi plantet blomster sammen, vi plukket plommer sammen.”

Dilemmaet over presidenten

Takket være hennes generelle respekt og evner, spilte Růžičková sammen med svogeren Zdeněk – også olympisk olympisk gymnastikk fra London 48 – en viktig rolle i den postrevolusjonære gjenopplivningen av Sokol Brno I.Fru Růžičková var også involvert i World Falconry Association, ”påpeker Doležel. “Hun var en veldig raffinert og hjertelig dame med naturlig respekt.” Hun ble også sagt å være sta. “Hun sto for sin mening og tro, som er basert på Sokol-utdanning. Hun var sprek og likte ikke noe hun trodde var galt, ”beskriver Doležel.

Růžičková opplevde et alvorlig dilemma i fjor da hun skulle motta fortjenestemedaljen fra president Milos Zeman.grad. “Hun hadde lang tid på å bestemme seg for om hun skulle reise dit, for på den tiden var det en sak med George Brady (som Zeman nektet å gi utmerkelsen).” kompensert, sier Koudelka. ”Jeg har aldri opplevd henne sta. Snarere, jeg vil si dour, hun kunne følge henne. Men hun klarte å gjøre det med foredling. ”I tillegg til sitt engasjement i Sokol, var Růžičková også sørmoravsk styreleder for den tsjekkiske OL-klubben, og hun følte seg best blant de andre utøverne. Bak den tidligere basketballspilleren Ivo Mrázek og ishockeyspilleren František Mašlaně dro hun til et sykehjem hvor hun ville flytte. Men like før hun fikk dette året, skadet hun skulderen da hun falt hjem.Hun ble liggende i rullestol etter ulykken og døde lørdag 24. november etter en kort sykdom. 

Og i hvert fall i hennes familie forble arven til gymnastikk og falkefangere. Tsjekkoslovakia ble også representert av sønnen, og øvelsen tiltrakk barnebarna hennes og til og med oldebarna.

Partner: https://aposto.club